Zdravljenje

Zdravljenje limfedema je kompleksno in vseživljenjsko. Za uspešno zmanjšanje limfedema je potrebna pravilna strokovna pomoč, ki je po mednarodnih standardih sestavljena iz več tehnik in metod. Namen in cilj zdravljenja limfedema je preprečevanje poslabšanja stanja, zmanjšanje edema in nato vzdrževanje pridobljenega stanja. To vključuje tudi lajšanje spremljajočih simptomov, preprečevanje infekcij ter izboljšanje funkcije prizadetega predela telesa in s tem kvalitete življenja.

Limfologija je veda, ki se ukvarja z zgradbo, delovanjem in povezanostjo limfnega sistema z drugimi telesnimi sistemi. Dolgo časa zapostavljena veja medicine se v zadnjem času s svojimi dognanji prebija v ospredje. Zaradi vse večje potrebe po tovrstnem znanju so strokovnjaki intenzivno raziskovali in v zadnjem desetletju uspešno postavili obsežno znanje v svetovni prostor.

Uspešno zdravljenje limfedema tako zahteva temeljno znanje s področij ved anatomije, fiziologije, patologije in histologije človeškega telesa ter poznavanje in razumevanje problematike limfedema. Zdravljenje limfedema tako lahko izvajajo le strokovno usposobljeni terapevti oziroma limfterapevti. Za dodatne informacije o zdravljenju limfedema si poglejte rubriko »Seznam limfterapevtov«.

Untitled-4

Celostna obravnava limfedema

Zdravljenje limfedema se izvaja s Kompleksno dekongestivno fizikalno terapijo (KDT), ki je mednarodno priznana kot najbolj uspešna pri celostni obravnavi limfedema. KDT zajema skupek različnih segmentov, ki si sledijo v točno določenem vrstnem redu. Vsak posamezen del obravnave ima pomembno vlogo in je učinkovit le v kombinaciji z ostalimi metodami.

Celostna obravnava limfedema poteka v dveh fazah:

 1. FAZA je namenjena intenzivnemu odstranjevanju limfedema. Obravnava poteka vsak dan in traja od dva do štiri tedne. V tem času se izvaja ročna limfna drenaža, večplastno kompresijsko povijanje s kompresijskimi povoji za limfedeme, nega kože in terapevtske vaje v kompresiji.
 2. FAZA je namenjena vzdrževanju stanja, ki smo ga dosegli v prvi fazi obravnave. V začetku je potrebna obravnava enkrat ali dvakrat na teden, nato pa se na kontrolo prihaja enkrat na mesec. V tej fazi oseba z limfedemom namesto kompresijskih povojev nosi po meri izdelano plosko tkano kompresijsko oblačilo.

Kompleksna dekongestivna fizikalna terapija je sestavljena iz:

 • Ročne limfne drenaže – je specialna ročna tehnika s katero spodbujamo delovanje limfnega sistema in z njo učinkovito odstranjujemo tekočino iz prizadetega področja.
 • Kompresijskega povijanja – je večplastno in se uporablja po vsaki ročni limfni drenaži. Zunanja kompresija nadomesti pritisk tkiva in prepreči ponovno zatekanje roke/noge.
 • Terapevtskih vaj v kompresiji – aktivne vaje, ki jih oseba izvaja s kompresijsko povitim delom telesa. Poleg tega se priporoča še plavanje, hoja, kolesarjenje in zmerne aerobne vaje.
 • Nege in rednega pregledovanja kože – je preventivnega pomena. Kožo negujte s Ph nevtralnimi mili in kremami. V obeh fazah celostne obravnave limfedema je potrebno ohraniti zdravo, čisto, primerno hidrirano in nepoškodovano kožo, sicer se zaradi okužb stanje limfedema lahko poslabša.

Baza znanja

Ročna limfna drenaža je tehnika, s katero vplivamo na angiomotoriko (pulzacijo) limfnih žil. S tem spodbudimo limfni pretok in omogočimo povečan odtok limfne tekočine iz tkiv. Prvotno so jo razvili za zdravljenje imunskih in drugi težav, sedaj pa je eden izmed temeljev pri zdravljenju limfedemov.

Ročna limfna drenaža ima dva principa apliciranja. Pri zdravljenju primarnega limfedema se jo aplicira po poteku limfnega sistema, medtem ko se pri sekundarnem limfedemu z njo preusmerja odvečno limfno tekočino iz prizadetega področja (to je področje, kjer so bile odstranjene limfne bezgavke) v področje telesa, kjer je pretok limfne tekočine nemoten.

Kot vsaka terapevtska tehnika ima tudi ročna limfna drenaža svoje prednosti in omejitve, ki pa jih je potrebno poznati in upoštevati. Absolutne kontraindikacije za ročno limfno drenažo so:

 • Nezdravljeno maligno obolenje
 • Akutna tromboza
 • Srčno popuščanje
 • Splošna in lokalna vnetja

Uporaba kompresije je eden od temeljev zdravljenja limfedema. V intenzivni fazi zdravljenja limfedema se po aplicirani ročni limfni drenaži s kompresijskim povijanjem zmanjšuje obseg uda, preprečuje ponovno kopičenje tekočine v tkivu med eno in drugo obravnavo in mehča morebitno fibrozno tkivo. Oseba je kompresijsko povita noč in dan ves čas intenzivne obravnave.

V vzdrževalni fazi zdravljenja limfedema pa se priporoča nošenje kompresijskih oblačil. Ta omogočajo zdravstveno ustrezen tlak na oteklem predelu telesa. To pomeni, da zadostna kompresija oblačila preprečuje kopičenje odvečne tekočine, s tem se ohrani velikost in oblika prizadetega predela telesa in podpre in izboljša limfni od     tok. Kompresijska oblačila se nosijo čez dan in ponoči snamejo. Kompresija oblačil sčasoma oslabi, zato jih je potrebno redno menjavati. Z naročilnicozdravnika specialista vam preko ZZZS pripadata dve kompresjski oblačili na leto.

Mere za kompresijsko oblačilo se vzamejo po končani intenzivni fazi obravnave limfedema. Kompresijska oblačila so krožno ali plosko tkana in so na voljo v različnih oblikah, velikostih, barvah in stopnjah kompresije (razred 1 – 4 ). Obsežna oteklina običajno zahteva večjo podporo kot blaga. Recept za kompresijsko oblačilo predpiše zdravnik specialist in prav tako določi kompresijski razred. Kompresijski razredi nekoliko varirajo glede na državo proizvajalca. Pri naročanju kompresijskega oblačila je zelo pomembna natančna meritev okončine. Upoštevati je potrebno tudi fazo in težavnost limfedema, bolnikovo udobje, želje, njegov življenjski stil, psihosocialni status, druga obolenja in njegovo sposobnost nameščanja in odstranjevanja kompresijskega oblačila.

Kirurško zdravljenje limfedema ima omejene možnosti. Liposukcija, kirurško uravnavanje, presaditev bezgavk in mikrokirurgija za zmanjševanje limfedema in ponovne vzpostavitve limfnega toka so preizkušeni postopki, vendar niso pogosto izbrani.

Različne druge oblike zdravljenja, ko so laserska terapija, limfotaping, hiperbarični kisik in nekatera zdravila so v uporabi, vendar do sedaj ni dovolj dokazov o njihovi učinkovitosti.

S pojavom limfedema se lahko pojavijo tudi različni psihosocialni problemi. V kolikšnem obsegu se izrazijo je v veliki meri odvisno od posameznikovega značaja in od stanja samega limfedema. V vsakem primeru pa limfedem od osebe zahteva sposobnosti sprejeti kronično bolezen in vsakodnevno ravnanje z limfedemom. To ima lahko vpliv na posameznikovo samopodobo in kvaliteto življenja. Kadar oseba nima zadostne podpore okolice, se lahko pojavijo depresija in strah.

Učinkovito zdravljenje ter nadaljnje vzdrževanje stanja limfedema bo vključevalo tudi psihosocialno podporo in pomoč, ki optimizira kakovost življenja in olajša vsakodnevno samo-vzdrževanje stanja.

Živeti z limfedemom

Za vsakega posameznika je pojav limfedema osebna in edinstvena izkušnja. Limfedem povzroči telesno spremembo in odvisno od obsega edema lahko tudi fizično omejitev, kar ima za posledico psihosocialne odzive. Kako se bo oseba spoprijela z obolenjem je odvisno od posameznikovega značaja.

Življenje z limfedemom predstavlja izziv za vsakega, ki se mora soočiti s kronično boleznijo. Tudi limfedem, kot vsaka kronična bolezen, potrebuje doživljensko zdravstveno oskrbo. Tako je za obvladovanje limfedema in ohranitev kvalitete življenja poleg rednih limfnih terapij potrebna tudi prilagoditev načina življenja.

Za osebe z limfedemom in tudi za tiste, ki imajo možnost njegovega nastanka je pomembno, da se držijo preventivnih navodil ter tudi izogibajo določenim situacijam , za katere je dokazano, da lahko sprožijo pojav limfedema in tudi poslabšajo njegovo stanje.

Strokovnjaki na področju limfologije so tekom let raziskovanja in dela z limfedemom ugotovili, katera nega je najbolj ustrezna za ohranjanje zdrave kože in tkiva prizadetega predela telesa in katere situacije povzročijo nastanek ali poslabšajo stanje limfedema. Zato osebam z limfedemom in tudi osebam z možnostjo njegovega nastanka svetujejo, da:

 • negujejo kožo rok/nog in nohtov s Ph nevtralnim milom in kremo;
 • vzdržujejo optimalno telesno težo in skrb za uravnoteženo prehrano;
 • preprečijo poškodbe na prizadetem predelu in uporabljajo zaščitne rokavice pri delu;
 • se izogibajo preobremenitev prizadetega predela in nošenju težkih bremen v prizadeti roki;
 • se izogibajo izpostavljanju ekstremni toploti ali mrazu (sonce, savna, kuhanje, pomivanju z vročo ali mrzlo vodo);
 • uporabljajo sredstva za zaščito pred soncem in piki insektov;
 • nosijo udobno spodnje perilo, ki ne stiska;
 • nosijo kompresijske rokavice/nogavice na potovanju z letalom;
 • dovolijo merjenje krvnega tlaka in jemanje krvi le na neprizadeti roki;
 • nosijo po merah izdelane kompresijske rokavice/nogavice; (to bi dala na drugo ali prvo mesto)
 • izvajajo telesne aktivnosti/gibanja in dvig roke/noge nad nivo srca;
 • se izogibajo klasični masaži z gnetenjem, saj ni primerna za prizadeto roko/nogo.

Raziskave

Vodilne države na področju limfologije in zdravljenja limfedema so Avstrija, Nemčija, ZDA  in Avstralija. Ustanovljene imajo klinike in inštitute, ki se ukvarjajo izključno s to problematiko in s sodelovanjem različnih medicinskih profilov nudijo celosten pristop pri zdravljenju limfedema in njemu sorodnih obolenj.

ČLANKI

Učinek kompresije in tapinga pri sekundarnem limfedemu roke – PDF (prenos datoteke)
Učinek vadbe proti uporu in CDT na stanje LE roke – PDF (prenos datoteke)
Učinki programa fizioterapije v kombinaciji z ročno limfno drenažo – PDF (prenos datoteke)
Učinki ročne limfne drenaže – PDF (prenos datoteke)
MLD po Covidu – PDF (prenos datoteke)

Klinike in združenja

Svetovne klinike specializirane za zdravljenje limfedema in njemu sorodnih obolenj lahko najdete tukaj:

Nemčija

Avstrija

Poleg njih so zelo pomembna in dejavna limfološka združenja: