Najpgostejša vprašanja

Do limfterapevta je možno priti tako na delovni nalog kot samoplačniško. Delovni nalog vam lahko izda osebni zdravnik ali specialist in s tem delovnim nalogom se naročite pri najbližjem fizioterapevtu – limfterapevtu. V kolikor ne želite čakati, pa se lahko naročite tudi samoplačniško. V tem primeru je še bolj važno preveriti kvalifikacije izvajalca – na naši spletni strani so objavljeni le dobro kvalificirani limfterapevti, ki stalno osvežujejo svoje znanje.

Diagnostiko lipedema izvajajo zdravniki – specialisti. Pri nas to področje pokrivajo dermatologi, pa tudi flebologi in fiziatri.

Katera kompresijska oblačila so primerna za posameznega bolnika z limfedemom zna svetovati tako zdravnik specialist kot tudi fizioterapevt-limfterapevt. Naroočilnico/recept zanje pa vam lahko predpiše le zdravnik specialist, ki tudi določi dolžino kompresijskega oblačila in kompresijski razred. Na splošno velja, da so za bolnike z limfedemom bolj primerna plosko tkana kompresijska oblačila.

Naročilnico/recept vam lahko predpiše le zdravnik specialist, ki tudi določi dolžino kompresijskega oblačila in kompresijski razred.

Pri kompresijskih povojih vedno upoštevajte navodila vašega terapevta, ki vam bo svetoval koliko časa naj nostite kompresijski povoj. Večinoma velja, da tudi ponoči, vendar je potrebno upoštevati tudi nekatere kontraindikacije in individualno stanje. Kompresijska oblačila so bolj za dnevno uporabo, čeprav imajo zadnje čase nekateri proizvajalci na tržišču tudi že kompresijska oblačila namenjena izključno nočni rabi.

Za vzdrževanje kompresijskih povojev/oblačil so le tem vedno priložena navodila proizvajalca

V kolikor imate limfedem je kompresijsko oblačilo vedno primerno nositi.

Seveda lahko, potrebno je le, da si nadenete kompresijska oblačila in se med poletom večkrat sprehodite po letalu (v primeru LE nog) oziroma naredite par vaj (v primeru LE rok)

Veliko si lahko pomagamo tudi sami. Na primer že s stalno nošnjo kompresijskega oblačila ali občasnim samopovijanjem, s primerno vadbo (vajami, ki vam jih je priporočil vaš terapevt) ter s preventivnimi ukrepi kot so npr. navedeni na zloženki »Limfedem«, ki jo je izdalo naše združenje.

Limfno-venska anastomoza je operativni poseg pri katerem kirurg poveže limfno žilo in veno – dejansko napravi obvod na delu limfne žile, ki je bila prizadeta in limfni sistem poveže z venskim sistemom.

Okužb/infekcij kože je seveda več vrst, najhujša in najbolj ppogosta pri limfedemu je Erysipel ali po domače »šen«. To je tako huda in akutna infekcija, da jo takoj prepoznamo, saj jo spremlja močna bolečina. Drugi znaki so še rdečina, ponavadi z ostro omejenimi robovi, povečana telesna temperatura in poslabšanje edema. Potreben je takojšenj obisk pri zdravniku in zdravljenje z antibiotiki.

Presoterapija ali IPC (intermitentna pnevmatska kompresija) ni limfna drenaža ampak je ena vrsta kompresijske terapije. V nekaterih primerih se je poslužujemo, kot dodatek k terapiji, vendar pa ima veliko kontraindikacij in se je vedno potrebno odločati individualno. Nikoli pa je ne uporabljamo kot samostojno terapijo, ampak vedno le v kombinaciji z ročno limfno drenažo in povijanjem.

Seveda, v kolikor mu gibljvost in spretnost to dopuščata. Potrebno pa je, da se bolnik predhodno nauči pravilnega kompresijskega povijanja, da si ne dela dodatne škode. Pravilno kompresijsko povijanje vas lahko nauči vaš limfterapevt, v našem združenju pa občasno organiziramo tudi delavnice samopovijanja za bolnike z limfedemom.